HTML

Balaton

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Kevés támogatás jut a Balatonnak?

2009.03.05. 08:43 theprett

Turisztikai súlyához képest más régióknál kevesebb európai uniós támogatáshoz juthat a balatoni üdülőkörzet, és komoly gondot jelent, hogy a turisztikai célelőirányzatból az idén nem kaphatnak támogatást a balatoni rendezvények – sérelmezték a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) tagjai szerdán, Balatonföldváron.

Rosta Sándor, a BRIB elnöke egy friss felmérésre hivatkozva arról számolt be, hogy idén a magyar lakosság 41 százaléka tervez üdülést, akiknek 70 százaléka belföldi pihenésre gondol, vagyis a balatoni térség a válság ellenére erős hazai turistaforgalomra számíthat a szezonban. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár rámutatott, hogy a beutazó turistaforgalomban viszont az optimista várakozások szerint is 5 százalék körüli visszaesés várható. A balatoni üdülőrégió fejlesztési kapcsán arról számolt be, hogy a 2007-2008-as ciklusban összesen 10,2 milliárd forintnyi támogatás került a kiemelt üdülőkörzetbe, egyebek közt szálláshely- és turisztikai attrakció fejlesztésekre.

A 2009-2010-es fejlesztési ciklus turisztikai forrásairól elmondta, hogy a balatoni térségnek 5,7 milliárd forintos turizmusfejlesztési keretösszeg áll a rendelkezésére, továbbá 4,5 milliárd forint jut attrakció-fejlesztésre és 1,2 milliárd forint kiemelt projektekre. A BRIB tagjai közül többen sérelmezték hogy más régióknak a balatoni keretösszeg többszöröse jut, vagyis a Balaton turisztikai súlyához képest kevés uniós forrásban részesülhet, aminek az az oka, hogy nem lehet önálló régió és három különböző fejlesztési régiónál kell kiharcolnia a támogatási összegeket.

Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszerben nem tudnak pályázni turisztikai fejlesztések támogatására. A működési területük három különböző fejlesztési régióba esik, pályázni pedig csak az igazgatóság központja alapján, és nem a turisztikai attrakció megvalósulásának helye szerint lehet, ami nehezen kezelhető helyzeteket szül. A BRIB tagjai nehezményezték, hogy a megszorító intézkedések áldozatává vált az idei balatoni rendezvények támogatási kerete.

Míg tavaly a turisztikai célelőirányzatból 190 millió forint jutott erre a célra, az idén semmi. Rosta Sándor kérdésekre válaszolva leszögezte, nem tendenciáról van szó, hanem átmeneti állapotról. A BRIB tárgyalásokat kezdeményez a három érintett régiós fejlesztési tanáccsal, hogy a saját kereteikből segítsék a balatoni rendezvények megtartását. Fekete-Páris Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács gazdasági vezetője közölte, valamit enyhíthet a kialakult helyzeten, hogy a tanács az idén saját keretéből 55 millió forintot oszthat szét balatoni rendezvények támogatására, 66 millió forintot család- és gyermekbarát szolgáltatások fejlesztésére, és a tavalyról áthozott 100 millió forinttal együtt 173 millió forintot köz- és vízbiztonsági célokra. A forrás-felosztási terveket még a gazdasági tárcának jóvá kell hagynia – tette hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr49982441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása