HTML

Balaton

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Tenerife

2011.05.20. 12:42 theprett

Olcsó repjegy: Tenerifére

látogatottság növelés ingyen

Szólj hozzá!

Újabb 27 nemzetközi sztár jön a VOLT Fesztiválra és Heineken Balaton Soundra

2009.04.07. 08:06 theprett

Újabb 27 nemzetközi sztárral és számos hazai fellépővel gazdagodott a hazai fesztiválpaletta két legjelentősebb vidéki eseménye, a 17. Soproni VOLT Fesztivál és a 3. Heineken Balaton Sound idei programja. A még szervezés alatt álló fesztiválok összesen mintegy 400 fellépőt vonultatnak majd fel. Az új nevek között számos zenei műfaj legjelentősebb képviselője és jó néhány csemegének szánt “finomság” is helyet kapott. A részletes programot április közepére ígérik a szervezők.
Mindkét fesztiválra országszerte kapható belépőjegy a honlapokon jelzett helyeken. Üdülési csekkel, Sodexo utalvánnyal és számos egyéb kuponnal is váltható belépő a budapesti VOLT BOLT-ban.

    

A VOLT nyitja a nyarat


A 17. Soproni VOLT Fesztivál július 1-4. közötti programja még több mint egy tucat nemzetközi sztárfellépővel bővült. A 220 hazai és külföldi zenekart és dj-t felvonultató programban a szervezők friss fellépőként jelentették be az idén januárban új lemezzel jelentkező, legendás brazil metál csapatot, a SEPULTURÁ-t. Liverpoolból érkezik a kelet-európai gyökerekkel rendelkező, alternatív elektró zenekar, a LADYTRON, amely az elmúlt időben a Nine Inch Nails és a Depeche Mode szárnyai alatt járta a nagyvilágot. Közép-amerikai zenék keverednek a nyugati parti sunshine gerilla funky szóhullámaival a DELINQUENT HABITS latino rapbanda lüktető chicano fiesztáján, ők a nyitónapon fűtik a VOLTosok hangulatát.  Először jár Magyarországon a brit ART BRUT, akik 2007-ben a WAN2 popmagazin szerint az év egyik legjobb lemezét jelentették meg a brit cockney értelmiség szószólóiként meghódítva Európa legfontosabb koncerttermeit. A balkáni zenei építkezés eklektikus programjával lepi meg a VOLT közönségét a BALKAN BEAT BOX, melyet a brooklyni etno zsiványok a világ minden pontjáról összeszedett zenei motívumok egyesítésében valósítanak meg. Az emlékezetes tavalyi Manu Chao koncert lendületét idézi az éltető világzene legfényesebb új csillaga a CHE SUDAKA. Egy hamisítatlan forróvérű kelet-európai jazz esttel ajándékozza meg a 17. VOLT Fesztivál közönségét a lounge zene fővárosából, Sopronba érkező FATIMA SPAR AND THE FREEDOM FRIES zenekar, valamint ezúttal Sopronban támad a 2006-os Glastonbury fesztivált megnyitó, sokkoló színpadi produkcióiról hires RALPH MYERZ and the Jack Herren Band őrült legénysége.

Szólj hozzá!

Címkék: balaton fesztivál volt sound

Itt a ponty, hol a ponty?

2009.03.14. 09:26 theprett

Tihany - A korábbi 200, majd 250 tonához képest a Balatoni Halászati Zrt. 2005-től 350 tonna pontyot telepít a Balatonba, ehhez képest a kifogott ponty mennyisége évről évre csökken. A "Hol a ponty?" kérdésre a szakemberek sem tudják a választ.

Ismét népes szakembergárdát verbuvált össze a Balatoni Limnnológiai Intézet. A tihanyi Természetes vízi haltelepítések elmélete és gyakorlata címen meghirdetett konferencián ugyanis mindenki ott volt, akinek a szava számít a szakmában. Örült is a házigazda, dr. Bíró Péter igazgató.

- A Balaton minden kincsét meg kell őrizni. Más gondolatom sincs, mióta a tó fejlesztésével foglalkozom - jelentette ki köszöntőjében dr. Suchman Tamás, BFT-elnök. 

A Balatoni Halászati Zrt. tervezett átalakulásától azt várja, hogy nagyobb figyelem fordul a horgászturizmusra.

Szólj hozzá!

Címkék: balaton ponty

A Balatonnál kezdődik a 2009-es futószezon

2009.03.13. 08:45 theprett

2009-ben immár második alkalommal rajtol a Balaton körül zajló, négy napos szupermaratoni futóverseny, a BSI Balaton Szupermaraton. Március 19 és 22 között a futni vágyóknak a remekül sikerült 2008-as verseny után 2009-ben is van lehetőségük megmérettetni, és futva meghódítani a magyar tengert.

 

4 nap és 194,5 kilométer. Nem egyszerű feladat, de nem elérhetetlen álom. A 2008-as boldog célba érések bizonyítják, hogy alapos felkészüléssel, ultrafutó tapasztalat nélkül is teljesülhet a cél, a Balaton körbefutása.

A közel 200 kilométeres távot az indulók teljesíthetik egyéniben, párosban vagy négy fős csapatban is. Az egyéni teljesítőnek naponta mintegy 50 km-t kell futni. A párok akár naponta változtatva dönthetik el a futás sorrendjét, a napi három szakasz kettejük közti megosztását. A négy fős váltóknál pedig egy nap az egyik tag mindig szabadnapot kap. Neki futnia ugyan nem kell, de a biztatás, szurkolás is a csapatmunka fontos része.

Az indulók ország egyik legszebb, legkülönlegesebb futóeseményének lesznek majd részesei: csodálatos táj és fantasztikus hangulat várja őket, a társaságról és az élményről nem is beszélve! A négy napot a csodálatos balatoni környezetben töltik a majd résztvevők, hiszen az útvonal legnagyobb része a Balaton körüli kerékpárúton halad, alig karnyújtásnyira a magyar tengertől. A mezőny a Siófoki Aranypartról startol el, majd ugyanoda is érkezik vissza, a négy nap alatt útba ejtve a Balaton mellett fekvő településeket.

Érdemes kijönni az útvonalra, és szurkolni a futóknak, hiszen mindannyian óriási teljesítményt nyújtanak, és hálásak a bíztató szavakért. 

2. BSI Balaton Szupermaraton (2009. március 19-22.)

A 4 nap számokban 

1. nap: Siófok - Fonyód 46,8 km

1. szakasz: Siófok - Szántód 14,4 km

2. szakasz: Szántód - Balatonszemes 16 km

3. szakasz: Balatonszemes - Fonyód 16,4 km

2. nap: Fonyód - Szigliget 52,9 km

1. szakasz: Fonyód - Balatonmáriafürdő 16,1 km

2. szakasz: Balatonmáriafürdő - Keszthely 15,6 km

3. szakasz: Keszthely- Szigliget 21,2 km

3. nap: Badacsony - Balatonfüred 43,1 km

1. szakasz: Badacsony - Révfülöp 13,5 km

2. szakasz: Révfülöp - Fövenyes 17 km

3. szakasz: Fövenyes - Balatonfüred 12,6 km

4. nap: Balatonfüred - Siófok 51,7 km

1. szakasz: Balatonfüred - Balatonalmádi 16,4 km

2. szakasz: Balatonalmádi - Balatonakarattya 18,2 km

3. szakasz: Balatonakarattya - Siófok 17,1 km

Szólj hozzá!

Aktív balatoni marketing a jó szezonért

2009.03.12. 08:51 theprett

Sikeresnek értékelte megjelenését az Utazás kiállításon a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság (RMI). Különösen népszerű volt a megújult külsővel és frissített tartalommal megjelentetett térképes kiadvány a borutakról és egy hasonló a kerékpáros túraajánlatokról.

 

Sokan kérték a kifejezetten belföldi vendégeknek készített Balatoni vakáció című füzetet is, amely a kedvezményes üdülési ajánlatok mellett éttermi kalauzt is tartalmazott. Dani Barbara igazgató pozitívumként említette, hogy az idén elmaradt a láthatóan valódi utazási cél nélküli, csak kiadványokat gyűjtögető látogatók rohama. A következő hetekben a regionális marketing igazgatóság további öt vidéki turisztikai kiállításon mutatja illetve mutatta be a régió kínálatát. "Tavaszi ébredés a Balatonnál" elnevezésű kampányuk keretében 15 település 40 szállodájának több mint 70 akciós tavaszi üdülési ajánlatát gyűjtötték össze és ajánlják a vendégeknek.

Az előszezoni akciót az internetes felület mellett Budapesten 200 db city light plakáttal és parkolóórákon elhelyezett plakátokkal is népszerűsítik. A balatoni RMI oroszországi külképviseletének közös munkájában és finanszírozásában új kiadványt készítettek az orosz piac igényeire alapozva Hévíz és Zalakaros gyógyvízének összetételéről, hatásairól és a szolgáltatói kínálatról. A napokban zárul az a kampány, amelyben három héten át több mint 150 óriásplakáttal hívja fel a figyelmet Berlin frekventált pontjain Magyarország turisztikai célpontjaira, így a Balaton régióra is. Az elsősorban a hazai egészségturisztikai kínálatot bemutató hirdetésekhez egy nyereményjáték is csatlakozott, amelyet a hévízi Hotel Europa Fit ajánlott fel.

Szólj hozzá!

A Balaton Sound első fellépői: jön Moby és az Underworld is

2009.03.11. 08:32 theprett

Kilenc világsztár már biztos fellépője az idei Heineken Balaton Soundnak július 9-12 között. Moby, Kraftwerk, Underworld, Thievery Corporation, Röyksopp, Erick Morillo, Carl Cox, Richie Hawtin valamint David Guetta fellépése azt is sejteti, hogy a tavalyihoz hasonlóan most is elfogyhatnak - már kapunyitás előtt - a jegyek. És ez még nem minden: a szervezők további sztárokat is ígérnek a - négynaposra bővülő - fesztiválra.

2009-ben Zamárdiban lép fel az évtized egyik legfontosabb popzenészének tartott Moby (eredeti nevén Richard Melville Hall), akinek kiadványaiból világszerte több mint 20 millió példány kelt el. A Moby becenevet szüleitől kapta, miután állítólagosan rokonságban áll a Moby Dick írójával, Herman Melville-lel.

1999-ben adta ki Play című albumát, mely világszerte 10 milliós példányszámban kelt el (a Rolling Stone Magazin "Minden idők legjobb felvétele" listáján is szerepelt). A Play-t követő korongok (a 18, a Hotel, vagy a Last Night) több mint 30 országban arany és platina helyezéseket értek el. Olyan előadók zenéinek készítésénél működött közre vagy remixelt, mint David Bowie, a Metallica, a Beastie Boys, Public Enemy és sokan mások.

Legutóbbi albuma, a Last Night éppen egy éve jelent meg, de azóta elkészült egy remixlemez is a dalokból (Last Night Remix), sőt Moby idén nyárra ígéri a 9 stúdióalbumát.
 

Gépzene minimum, maximum

A 2009-es Sound vendége lesz az elektronikus zene alapítójaként nyilvántartott német Kraftwerk legénysége, akiknek köszönhetően 1974-ben a gépek vették át a hatalmat a kortárs popzenében.

Ekkor jelent meg ugyanis a Kraftwerk elektro forradalmának kiáltványa, az Autobahn című lemez, amelyet olyan legendás futurista szimfóniák követtek, mint a Radio-Activity (1975), a Trans-Europe Express (1977), a The Man-Machine (1978) vagy a Computer World (1981).

A zenekar által minimalista elektropop hangokkal életre keltett digitális világ szépségei azóta is, generációs határokat nem ismerve ejtik rabul a hallgatókat. Ralf Hütter vezetésével - a 2004-es Tour De France turnét követően - újra Magyarországra érkezik a Kraftwerk.

Az Underworld duót sem kell nagyon bemutatni a nagyérdeműnek: a ‘90-es évek techno-isteneinek glóriája kissé megkopott az ezredforduló első évtizedének a végére, de nem hiába volt az Underworld az elektronikus zenék egyik legnagyobb császára - vélhetően maradt még mit megmutatnia a brit duónak. Már ha csak a Born Slippyt lejátszák a feltehetően hálás közönségnek, már akkor megérte. És akkor még nem is beszéltünk olyan, mára már kultikusnak tekinthető számokról, mint a Cowgirl, a Jumbo, a Moaner, a Push Upstair vagy éppen a Pearl's Girl (persze azért az utóbbi években megjelenő anyagik miatt sem kell szégyenkezniük).

Ugyancsak a nagyszínpadon köszönthetjük a 2005-ös VOLT-os koncert után visszatérő washingtoni Thievery Corporationcsapatát. A Rob Garza és Eric Hilton alapította formáció 1997-ben adta ki első lemezét (Sounds From The Thievery Hi-Fi), tavaly szeptemberben pedig már az ötödik stúdióalbumukat jelentették meg. A Radio Retaliationnel a két alapító a politikai nézeteinek is hangot ad, legfőképp a törvénytelen fogságban tartás, a kínzások, és a válságok témáját feszegeti.

A Thievery Corporation zenéjében a dub, a jazz és a bossa nova mellett találunk indiai és brazil hatásokat is, és a szövegviláguk is vegyes: hallható angol, spanyol, francia, portugál, román, perzsa és hindi szöveg is, mely jól kifejezi a tagok nemzetköziségét, nyitottságát.
 

Igazi szenzációként először lép magyar közönség elé a sok év után új albummal jelentkező Röyksopp. A norvégok leghíresebb elektronikus formációja 2001-ben jelentette meg debütáló albumát Melody AM címmel, amelyről olyan dalok lehetnek ismerősök, mint a Poor Leno, a Remind me, vagy a szupersláger Eple. Míg a rendkívül sikeres bemutatkozó albummal 2001-ben és 2002-ben sorra nyerték a díjakat, a 2005-ben kiadott második anyaguk (The Understanding) már nem ütött akkorát.

Négy év szünet után a világ legkülönlegesebb elektro-pop zenekara két albummal készül visszatérni: a Junior március 29-én jelenik meg, míg ikertestvére (Senior címmel) az év második felében kerül a boltokba.

Lemezjátszóval a vízparton

A nagyszínpad és számos kisebb programhelyszín mellett az idei évben is működik a vízparti T-Mobile Terasz, ahol a nap 24 órájában több műfajban finomságok, világsztárok és látványos produkciók váltják egymást. A megnövelt méretű, közel 10000 vendég befogadására alkalmas Samsung Mobile Arénában pedig idén is a világ legfontosabb DJ-i váltják egymást.
 

Az eddigi információk szerint biztosra vehető, hogy itt lesz Erick Morillo a techno ikonikus alakja, Carl Cox, visszatér a tavalyi nagy kedvenc, David Guetta, és a 2008-ban ezrek által várt fellépést pótolja Richie Hawtin.

A Heineken Balaton Sound fesztiválra kedvezményes, elővételi áron június 12-ig kaphatók jegyek országszerte. A kijelölt irodákban üdülési csekket, Cadhoc utalványt és Sodexo Kultúra, valamint Accor utalványt is elfogadnak. Belépőjegy futárral is rendelhető a honlapon.

Jegyek:

Június 12-ig elővételi, kedvezményes áron:

Heineken Balaton Sound bérlet: 25 000 HUF
Heineken Balaton Sound napijegy: 9990 HUF

Június 13-tól helyszíni áron:

Heineken Balaton Sound bérlet: 29 900 HUF
Heineken Balaton Sound napijegy: 12 000 HUF

Heineken Balaton Sound kempingjegy: 1000 HUF (egyszeri díj / fő)

VOLT Fesztivál – Heineken Balaton Sound kombinált bérlet: 39 000 HUF

Szólj hozzá!

Balaton Ma

2009.03.10. 17:42 theprett

A legjobb Balatoni ingatlanos: www.balatonma.hu/default.htm , ha a Balatonon ingatlant vennél, bérelnél akkor érdemes bekukkantani ide.

Szólj hozzá!

Balaton V8 – I. Nemzetközi Amerikai Autós és Hot Rod Családi Weekend

2009.03.10. 07:55 theprett

Porig ültetett hot rod, fecskefarkas lowrider és T.J. Hooker-féle rendőrautó… Az amerikai álom egy hétvégére a Balaton partjára költözik! Három napos vigasság, ahol nemcsak a férfiak, hanem a nők és a gyerekek is jól érezhetik magukat.

Egyedülálló hétvégi kikapcsolódás várja május 22-től az amcsi verdák szerelmeseit Zamárdiban! A rendezvénynek a 35 ezer négyzetméteres Balatontourist III. autós kemping ad otthont, hangulatos kilátással a tihanyi Kopasz-hegyre. Egy teljes hétvége rock ’n’ roll, no meg gumifüstölés, exkluzív bemutatók, kipufogó hangnyomás mérés, ügyességi- illetve szépségverseny, alkatrész börze és tucatnyi egyéb program az egész család számára. A gyerekeknek ugráló vár és arcfestés, a hölgyeknek az 50-es évek sminkdivatja segít múlatni az időt, ne csodálkozzunk hát, ha a bazársoron felejtett csemeténk és kedvesünk Mickey Mouseként vagy Marilyn Monroeként köszön vissza! Emellett felsorakoznak a legnevesebb klubok, így a Cadillac Club Of Hungary, a Corvette Club of Hungary, a Chrysler Club, a V8Cars.hu tagjai és még sokan mások.

Szólj hozzá!

Balatoni hajók napenergiával?

2009.03.10. 07:51 theprett

Napenergiával és bioüzemanyagokkal is közlekedhetnének a balatoni hajók - a víziónak mielőbb valósággá kell válnia. Határozottabb fellépést sürget a bioüzemanyagok hajózásban való hasznosításának terén a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Úgy nem lehet fejleszteni, hogy az egyik évben napirenden van a téma, a következő évre megint elfelejtik - szögezte le a szakember, aki kiemelte: a bioetanollal, biogázzal vagy napkollektor segítségével Európában sok helyütt hajóznak. A környezettudatosság a Balatonon különösen fontos lenne.

A ma még mesebelinek tűnő fejlesztések előtt is vannak égetően fontos beruházások, melyek ugyancsak előrelépést jelentenének. Motorcserékkel még gázolaj felhasználásával is lehet hajózni. Horváth Gyula szerint tarthatatlan, hogy a cégek csak saját forrásaikra támaszkodhatnak, ha a környezeti terhelést csökkentő fejlesztésekről van szó. A hajózási társaság tavaly négy-öt új hajómotort vásárolt, a további cserékre még kétszáz-kétszáz-ötvenmillió forintra lenne szükségük. Egy-két hajó még ma is keletnémet motorral töfög a tavon.

 

Szólj hozzá!

Borrendek országos kongresszusa Balatonfüreden

2009.03.06. 11:14 theprett

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége XIII. ünnepi kongresszusát tartotta szerdán Balatonfüreden; az ünnepi rendezvénynek elsősorban azért a balatoni üdülőhely adott otthont, mert megalapításának 25. éves jubileumára emlékezett a helybeli Balatonvín Borlovagrend.
 

Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke köszöntötte a jubiláló balatoni (füredi) borlovagrendet, amely pontosan 25 évvel ezelőtt 1984. március 4-én alakult meg, harmadik borrendként az országban. (Az első Baján alakult 1976-ban, a második pedig Gyöngyösön 1979-ben.)

Az elnök elmondta: a 43 hazai borrend közül 32 képviselteti magát a füredi ünnepi kongresszuson, s a 124 balatoni borlovag közül is több mint 70-en jelen vannak a negyedszázados jubileumon.

A borrendi mozgalom olyan civil szerveződés, amelyben a "civil szféra szinte minden képviselője megtalálható a szőlő- és bortermelőkön kívül"; művészek, tanárok, professzorok, orvosok, közgazdászok, mérnökök, jogászok, politikusok és még lehetne hosszan sorolni - vélekedett a borrendek országos elnöke. Hangsúlyozta, hogy a Balatonfüred-Csopak borvidék kiemelkedő jelentőségű az országban, a Balatonvín Borlovagrend pedig meghatározó szereplője a hazai borrendeknek.

Az elnök ezt követően bejelentette, hogy a szövetség által évente egy alkalommal, egy személynek, vagy szervezetnek adományozandó kitüntetést, a Pro Víno Hungarico elismerést idén Balatonfüred városának ítélték oda. Pro Víno érdemérmet kapott a balatonfüredi Varga István, a Balatonvín Borlovagrend alapítója.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere - aki maga is tagja az ünneplő borrendnek - a kitüntetést megköszönve azt hangsúlyozta, hogy az üdülőhely 1987-ben megkapta a Szőlő és bor nemzetközi városa címet. Mint mondta: őrzik a hagyomnányokat, a mai borászatok pedig nagyszerű eredményeket érnek el. A főleg turizmusból élő Füreden szinte nincs olyan hónap, hogy ne lenne szőlészettel és borászattal kapcsolatos rendezvény - hangsúlyozta a polgármester.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: mielőtt politikával foglalkozott, több mint 20 éven át szintén borászként dolgozott a badacsonyi borvidéken. Beszédében utalt arra, hogy 20-25 évvel ezelőtt még mintegy 150 ezer hektárnyi szőlőültetvény volt az országban, ma pedig már csak 70 ezer lehet. Szomorúan tapasztalja azt is, hogy szinte nincs a borászkodásnak, "ennek a gyönyörű mesterségnek" utánpótlása a fiatalok köréből - mondta a megyegyűlés elnöke, hangsúlyozva ugyanakkor azt is, miszerint büszkeséggel tölti el viszont az, hogy Veszprém megye négy borvidéket is magáénak mondhat.

Glatz Ferenc akadémikus, a jubiláló Balatonvín Borrend tagja beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidéki térségek fejlesztése elengedhetetlen, s mindenek előtt munkahelyeket szükséges teremteni. "A jó gazdaságpolitikát azon mérem, hogy mennyi munkahelyet teremt" - hangsúlyozta, megjegyezve: azért tartja első számú kérdésnek a vidék fejlesztését, mert a mezőgazdálkodás - ezen belül a szőlő- és bortermelés - olyan "lokális aktivitás", amely munkahelyeket teremt és tart meg. Mint mondta: az Audi cég csökkentheti a motorok előállítását és elküld embereket, de a földeket nem lehet elvinni, s azokat meg kell művelni.

Az ünnepi kongresszuson bemutatták a 25. éves jubileumra megjelent Balatonvín Borlovagrend a Balatonfüred-Csopak Borvidéken (1984-2209.) című könyvet. A 260 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötetet Gubicza Ferenc, a füredi borlovagrend nagymestere szerkesztette.

 

Szólj hozzá!

Kevés támogatás jut a Balatonnak?

2009.03.05. 08:43 theprett

Turisztikai súlyához képest más régióknál kevesebb európai uniós támogatáshoz juthat a balatoni üdülőkörzet, és komoly gondot jelent, hogy a turisztikai célelőirányzatból az idén nem kaphatnak támogatást a balatoni rendezvények – sérelmezték a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) tagjai szerdán, Balatonföldváron.

Rosta Sándor, a BRIB elnöke egy friss felmérésre hivatkozva arról számolt be, hogy idén a magyar lakosság 41 százaléka tervez üdülést, akiknek 70 százaléka belföldi pihenésre gondol, vagyis a balatoni térség a válság ellenére erős hazai turistaforgalomra számíthat a szezonban. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár rámutatott, hogy a beutazó turistaforgalomban viszont az optimista várakozások szerint is 5 százalék körüli visszaesés várható. A balatoni üdülőrégió fejlesztési kapcsán arról számolt be, hogy a 2007-2008-as ciklusban összesen 10,2 milliárd forintnyi támogatás került a kiemelt üdülőkörzetbe, egyebek közt szálláshely- és turisztikai attrakció fejlesztésekre.

A 2009-2010-es fejlesztési ciklus turisztikai forrásairól elmondta, hogy a balatoni térségnek 5,7 milliárd forintos turizmusfejlesztési keretösszeg áll a rendelkezésére, továbbá 4,5 milliárd forint jut attrakció-fejlesztésre és 1,2 milliárd forint kiemelt projektekre. A BRIB tagjai közül többen sérelmezték hogy más régióknak a balatoni keretösszeg többszöröse jut, vagyis a Balaton turisztikai súlyához képest kevés uniós forrásban részesülhet, aminek az az oka, hogy nem lehet önálló régió és három különböző fejlesztési régiónál kell kiharcolnia a támogatási összegeket.

Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszerben nem tudnak pályázni turisztikai fejlesztések támogatására. A működési területük három különböző fejlesztési régióba esik, pályázni pedig csak az igazgatóság központja alapján, és nem a turisztikai attrakció megvalósulásának helye szerint lehet, ami nehezen kezelhető helyzeteket szül. A BRIB tagjai nehezményezték, hogy a megszorító intézkedések áldozatává vált az idei balatoni rendezvények támogatási kerete.

Míg tavaly a turisztikai célelőirányzatból 190 millió forint jutott erre a célra, az idén semmi. Rosta Sándor kérdésekre válaszolva leszögezte, nem tendenciáról van szó, hanem átmeneti állapotról. A BRIB tárgyalásokat kezdeményez a három érintett régiós fejlesztési tanáccsal, hogy a saját kereteikből segítsék a balatoni rendezvények megtartását. Fekete-Páris Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács gazdasági vezetője közölte, valamit enyhíthet a kialakult helyzeten, hogy a tanács az idén saját keretéből 55 millió forintot oszthat szét balatoni rendezvények támogatására, 66 millió forintot család- és gyermekbarát szolgáltatások fejlesztésére, és a tavalyról áthozott 100 millió forinttal együtt 173 millió forintot köz- és vízbiztonsági célokra. A forrás-felosztási terveket még a gazdasági tárcának jóvá kell hagynia – tette hozzá.

Szólj hozzá!

Holttestet találtak a Balatonban

2009.03.02. 09:34 theprett

Holttestet találtak a Balatonban Szigligetnél, a vízimentők közölték: a decemberben halászni indult, napokig hiába keresett két szigligeti fiatalember egyikét vetette ki a víz.

A rendőrséget a helyi lakosok riasztották, hogy egy testet látnak a Balaton vizében lebegni. Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője közölte: a rendőrség a vízimentők segítségét kérte a parttól pár száz méterre, egy nádas közelében lévő holttest kiemeléséhez. Mivel a decemberben eltűnt egyik férfi tetemét találták meg, a környéket is át fogják kutatni, hátha a társát is megtalálják.

Szólj hozzá!

Lecsapoltak néhány millió köbméter vizet a Balatonból

2009.02.28. 19:21 theprett

Túl sok a víz a Balatonban. A tó vízállása 5 centivel haladja meg az optimális vízszintet, ezért hétfőn reggel megnyitják a Sió vízeresztő zsilipjét. A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint már ettől a pár centis többlettől is víz alá kerülhetnek a Balaton dél-nyugati, mélyebben fekvő partszakaszai. Az előre jelzett ütemmel számolva legalább 30 millió köbméter víz távozik így a tóból.

Szólj hozzá!

Rendőrségi konvoj tart a Balaton felé

2009.02.27. 19:13 theprett

25-30 rendőrségi, és közöttük civil, vélhetőleg szolgálati gépkocsi vonul konvojban az M7-es autópályán. A gépjárműoszlopban csapatszállító mikrobuszok is haladnak, melyekben málhazsákot tartó egyenruhások ülnek. A Balaton felé tartó menet nem használ megkülönböztető jelzéseket, bár e nélkül is nagy riadalmat keltenek a sztrádán.


"Nincs szó akcióról" - közölte érdeklődésünkre Dr. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. A dandártábornok elmondta: a rendőrség központi ügyeletén és a Készenléti Rendőrségnél azt a tájékoztatást kapta, hogy semmiféle nagyszabású rendészeti művelet nincs ebben az időszakban és térségben. Ami viszont bizonyos, hogy ilyenkor péntek délután szoktak haza utazni a hét közben - kiképzésre - Budapestre vezényelt rendőrök. Kiemelte, ezt az ő információja szerint összesen tizenhárom járműből álló menetoszlopot észlelhették az autópályán.

Szólj hozzá!

Hétfőtől csapolják a Balatont

2009.02.27. 10:10 theprett

A szakemberek március másodikán reggel hat órakor megnyitják a Sió-csatorna zsilipjét Siófokon, és elkezdik leereszteni a felesleges vizet a Balatonból - olvasható a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtöki sajtóközleményében.


A Balaton vízállása jelenleg 115 centiméter, miközben a tó üzemelési szabályzata szerint legfeljebb 110 centiméter lehetne. A felesleg az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt gyűlt össze. Ennyi vizet már nem lehet biztonságosan tárolni a mederben, mert a sok víz eláraszthatja a partot, különösen a déli részen.

A vízeresztés műszaki előkészítése már napok óta tart, a szakemberek hétfőn nyitják ki a zsilipet. A felesleges víz a Sió-csatornán keresztül távozik. Eleinte másodpercenként 25-28 köbmétert engednek le, de ahogy változik az időjárás, illetve a hidrometeorológiai helyzet, úgy változhat a vízeresztés intenzitása is.

Szólj hozzá!

Nőhet a Balaton idegenforgalmi szerepe 2009-ben

2009.02.27. 10:06 theprett

A gazdasági válság és a gyenge forint hatására nőhet a Balaton magyar turizmusban betöltött szerepe 2009-ben - mondta Róna Iván, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója. Az MT vezérigazgatója egyben reményét fejezte ki, hogy az üdülési csekk adómentes marad.

Róna Iván a csütörtökön megnyíló Utazás 2009 turisztikai kiállítás kapcsán hangsúlyozta: a gazdasági válság hatására világszinten a közelebbi, illetve a belföldi turisztikai célpontok kerülnek előtérbe. Ezt a  tendenciát Magyarországon a gyenge forint erősíti - tette hozzá.
   
Róna Iván ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyenge nemzeti valuta élénkíti a beutazó turizmust. Hozzátette: a nemzetközi marketingben a külföldieknek hangsúlyozzák az olcsó forint előnyeit.
   
Az MT vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy az üdülési csekk adómentes marad, hiszen nagyon sok múlik ezen a már bevett eszközön, melyből 2008-ban 41 milliárd forint értékben váltottak be.     Róna Iván kitért arra is, hogy a csekk beváltását 6 százalékos jutalék terheli, amelyből a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány időseknek, rászorultaknak biztosít üdülési lehetőséget.
   
Balázs Árpád, Siófok polgármestere osztotta Róna Iván véleményét a belföldi turizmus várható felfutásáról. A polgármester városa fejlesztéseiről szólva kiemelte egy több mint 100 autót fogadni képes parkoló kialakítását, valamint azt, hogy idén május-júniusban újra megnyílhat a Siófok-Kiliti repülőtér, ahonnan az érdeklődők Balaton feletti sétarepüléseket tehetnek.
   
A siófoki polgármester közölte: fejlesztették a nagystrand beléptető rendszerét, biztonsági feltételeit, és megújult a három éve növekvő vendégszámmal büszkélkedő Galerius élményfürdő is.

Szólj hozzá!

Dentál hotel a Balaton partján

2009.02.26. 12:23 theprett

Magas kategóriájú szálláshelyeket létesítenek, valamint a meglévő szállókat újítják fel, hogy a régióba látogató turistákat magasabb színvonalon lehessen kiszolgálni. Az első nyolc pályázó - köztük három somogyi - aláírta szerződését.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Programjának segítségével a megyében a siófoki Hotel Azúrban a jelenlegi beruházásokkal teljeskörűvé válik a szolgáltatások köre, Zamárdiban Wellamarin Wellness Szálloda néven egy teljesen új, komplex szolgáltatásokat nyújtó négycsillagos szálloda épül, Balatonmáriafürdőn pedig egy több éve nem üzemelő panziót újítanak fel, alakítják át „dentál-hotellé”.

Szólj hozzá!

Velencei-tó vs. Balaton

2009.02.23. 18:09 theprett

Jelentős fejlesztések várhatók a Velencei-tó partján, a sukorói, 400 milliárd forintos gigaberuházás mellett, Gárdonyban megújul a strand, a sétány, a hajókikötő, Velencén pedig fedett sétálóutca épül, valamint szintén megújul a part környéke.

A Sukorón 400 milliárd forintból épülő, szálloda, kaszinó és élményfürdő komplexum mellett számos fejlesztés szerepel a tervek között a Velencei-tónál. A környéken az elmúlt időszakban több golfpálya-befektető is megjelent, akik Velence külterületén és Agárdtól délre kerestek megfelelő helyszínt. Gárdonyban önkormányzati és uniós forrásból a következő másfél év során több mint 2 milliárd forintból új strand, parti sétány, hajókikötő és tanösvényhálózat épülhet fel. Hasonló fejlesztésekre kerülhet sor 2010-ig a Velencei-tó kapuja projekt keretében, mely 2,2 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezik, s hozzá a napokban nyert 1,6 milliárd forint támogatást a velencei önkormányzat. A program keretében 2700 négyzetméteres fedett sétálóutca épül, nyitott sétányt építenek a termálfürdőig, valamint megújul az Ifi strand, a partfal és a hajókikötő. Sokáig a Velencei-tó legnagyobb hiányossága a megfelelő szálláshely hiánya volt, de tavaly év végén átadták az első négycsillagos szállodát, a Velence Resort & Spát, a nyáron pedig Gárdonyban nyit a 80 szobás négycsillagos Vital Hotel Nautis.

Szólj hozzá!

14 centimétert kell leereszteni a Balatonból

2009.02.22. 13:19 theprett

Szombaton 14 centiméterrel volt magasabb a Balaton vízállása a kelleténél. Ezért megnyitják majd a zsilipeket és várhatóan hamarosan megjelenik a Balaton vize a Sió Tolna megyei szakaszán is.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tó vízszintje szombaton 112 centiméter volt, ami tizennégy centivel meghaladja az erre az időszakra meghatározott optimális felső határt. A vízállás a tóban biztonságosan tárolható víz szintjénél is magasabb két centivel. Az emelkedés várhatóan folytatódik a következő napokban is, emiatt a vízügyi igazgatóság valószínűleg március elején megnyitja a vízeresztő zsilipet a Sión. Ennek műszaki előkészítése megkezdődött.

Szólj hozzá!

Megépül a Balatonring

2009.02.21. 15:17 theprett

Sávoly képviselőtestülete megszavazta a Balatonring megépítéséhez szükséges új településrendezési tervet, ami feltétele annak, hogy a beruházás építési engedélyhez jusson - tájékoztatta Bobek József, Sávoly polgármestere az MTI- t. Bobek József közölte, gyakorlatilag elkészült a település csatornázása, amelynek megvalósítását a Balatonring beruházói magukra vállalták. Kifejtette, jelenleg az okoz gondot a térségben, hogy Somogysámson és Somogyzsitfa között - érintve a motorversenypálya építési területét is - magasan áll a talajvíz. A belvizet folyamatosan szivattyúzzák, így van arra remény, hogy pár hét múlva, mire megkaphatja a beruházás az építési engedélyt, nem hátráltatja majd a munkák megkezdését.

Magyarország szeptembertől minimum öt éven keresztül házigazdája lesz a gyorsaságimotoros- világbajnokság egyik versenyének. A Magyar Nagydíj szeptember 20- i dátummal szerepel a versenynaptárban.

Szólj hozzá!

Túl magas a vízszint a Balatonban

2009.02.20. 11:11 theprett

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság arra készül, hogy március elején meg kell nyitnia a Sió vízeresztő zsilipjét.

Balaton vízállása már két centiméterrel meghaladja a tóban biztonsággal tározható víz szintjét, és további vízszintemelkedés várható.

Az igazgató közlése szerint a Balaton jelenlegi, 112 centiméteres vízállása az üzemelési engedélyben előírt optimális felső határt már 14 centiméterrel meghaladja. A vízszintemelkedés várhatóan február második felében tovább folytatódik, ez teszi indokolttá a vízeresztés műszaki-szakmai előkészítését.

Winter Balaton by lukacsgabor.

1 komment

Óriásgépek a Balaton felett?

2009.02.14. 11:43 theprett

Utas- és teherszállító repülőgépek fogadására alkalmas nemzetközi kereskedelmi repülőtér megépítéséhez kért engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól az izraeli-svéd tulajdonosi hátterű BudaWest Airport Holding Vagyonkezelő Zrt.

 
A cég a szentkirályszabadjai volt katonai reptéren, Balatonalmádi és Veszprém környezetében tervez leszállópályát olyan gépeknek, mint a Boeing 737-es vagy az Airbus 320-as. A lap szerint ezzel tönkretennék egy egész nyaralóövezet nyugalmát, a légifolyosó érintené ugyanis a déli part siófoki térségét is.

A vállalat tanulmánya szerint a repülők bizonyos területeken akár hetven-nyolcvan decibel feletti zajt is okoznának, és két-háromszáz méter magasságban dübörögnének el a strandolók feje felett. A helyiek hétfőn 15 órakor tüntetést tartanak a beruházás ellen a Kelet-balatoni Légvédő Egyesület vezetésével Balatonalmádiban, a Pannon Kulturális Központnál, ahol aznap 16 órától közmeghallgatást tartanak az ügyben - írja a lap.
Lufthansa 747 D-ABVU by caribb.

Szólj hozzá!

Lezártak egy Tesco-benzinkutat

2009.02.14. 11:11 theprett

Lezárták a balatonboglári Tesco-benzinkutat, mert nem a magyar szabványnak megfelelő üzemanyagot árult - mondta Leopold Róbert, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) sajtófelelőse.

Az ellenőrzést végző pénzügyőrök a balatonboglári Tesco-benzinkúton olyan üzemanyagot találtak, amely nem felel meg a hatályos magyar szabványnak. A nyáron átadott balatonboglári töltőállomást lelakatolták, bezárták shopot, az utóbbinak még az ablakait is elfedték. A lánccal lezárt bevezető úton arról tájékoztatja két tábla a "kedves vásárlókat", hogy "A benzinkút és a shop nyitva tartása technikai okok miatt szünetel. Nyitás március 13-án 14 órakor".

A vámhatóság sajtófelelősének tájékoztatása szerint a jövedéki törvény előírja, hogy üzemanyagtöltő-állomáson kizárólag olyan üzemanyag forgalmazható, amely megfelel a magyar szabványnak. Ha ezt a kötelezettséget egy benzinkút megsérti, akkor az első jogsértés alkalmával 30 napra, a második és további jogsértés alkalmával 60 napra bezárják.

Arra a kérdésre, hogy a kúthálózat többi tagjánál észlelt-e a hatóság hasonló szabálytalanságot, azt a választ kapta az MTI, hogy a jogsértés nem köthető kizárólag egy konkrét kúthálózathoz, mivel hasonló szabálytalanság már más kutaknál is előfordult. A VPOP információi szerint jelenleg máshol ilyen eljárás nem folyik.

feed me by Wized.

Szólj hozzá!

A világörökség része lehet a balatoni térség

2009.02.13. 10:10 theprett

Méltó a sokféle értékkel rendelkező balatoni térség arra, hogy a világörökség részévé váljon – hangzott el csütörtökön azon a keszthelyi fórumon, amelyen egyeztetés kezdődött arról, hogy milyen feladatokkal, előnyökkel és hátrányokkal járhat a rangos cím elnyerése.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által a Balaton világörökséggé tételével kapcsolatban elindított folyamatban minden településnek egyet kell értenie, de még sok az ismerethiány, ezért van szükség tájékoztató és egyeztető fórumokra az érintett települések lakosságával, szakembereivel – mondta Suchman Tamás.

A BFT elnöke Czoma Lászlóval, a Festetics kastély igazgatójával és Ruzsics Ferenccel, Keszthely polgármesterével hasonlóan nyilatkozva amellett szállt síkra, hogy a balatoni kulturtáj értékeit a világörökségi cím elnyerésétől függetlenül is meg kell védeni a következő generációk számára. Suchman Tamás kiemelte: a balatoni térség speciális és egységes abban, hogy települései megélhetésében szerepet játszik a természeti értékek generálta turizmus. Fontos lenne, hogy a régió a következő 3-4 évben egy világörökségi cím elnyeréséhez méltó tervekkel készüljön az unió 2013-tól kezdődő fejlesztési ciklusára.

(Forrás: MTI)

Lake Balaton & Other by gbear.

Szólj hozzá!

Véletlenül keveredhetett bandaháborúba Cozma

2009.02.12. 10:09 theprett

Lényegében véletlenül kerültek egy bandaháború közepébe a veszprémi kézilabdázók. Bár a megyei rendőrök, azt mondják, hogy nem tudnak ilyesmiről. Siófok fideszes polgármestere kifakadt a rendőrökre. Szerinte képtelenség, amit mondanak. A Tények úgy tudja, hogy az enyingi banda évek óta terrorizál a Balatonnál éttermeket, boltokat, még a kisebbeket is. Védelmi pénzt szednek, prostituáltakat futtatnak, zsarolnak. És ők vonultak végig a siófoki sétányon nyáron, az erejüket mutatandó.

Július 24-én este 9 előtt néhány perccel egy térfigyelő kamera rögzítette, ahogy egy 150-200 fős csoport ellepi a siófoki parti sétányt. A bandának - ahogy a Tények most megtudta - köze van Marian Kozma meggyilkolásához. 
 

A felvonulásra jól emlékszik, a bandát ismeri minden siófoki vendéglátós. Minden vendéglős tud róluk, minden vendéglősnek van egy története az enyingi bandáról. Így nevezik őket. De kamera előtt senki nem beszél, ugyanis - azt mondják - félnek.

A megyei rendőrség nem akart nyilatkozni. Közleményükben azonban a vonulással kapcsolatban azt írták: ismeretlen személyekről van szó, és hogy "a felvonulás valódi okára és céljára vonatkozóan hiteles információval nem rendelkezünk...",
 
 
Siófok polgármestere azonban azt mondta: nemcsak egyszer jártak a városban. Sőt, szerinte a banda komoly probléma Siófokon. A Tények megtudta, hogy az Enyingi banda tagjai jártak a hétvégén Veszprémben, a Patrióta Lokálban. Ők késelték, verték meg a Marian Kozmát és a csapattársait. 
 

Röviden az előzmények: Szlávy Bulcsú a 90-es években, az akkori hírek szerint a Balaton környéki alvilág meghatározó alakja volt. Meggyilkolása után, az ő területeit osztotta fel több társaság. Információink szerint mostanra a Balaton északi partján hírhedt az úgynevezett Ajkai banda, a délin, Siófokon az imént látott Enyingi.


Enying határában prostituáltak állnak - a helyiek szerint ők is a bandához köthetőek. Siófokon- az ottani polgármester szerint védelmi pénzeket szednek, zsarolnak.


Veszprémben, a Patrióta lokálban aznap este nem Cozmát, hanem egy másik férfit kerestek a banda tagjai. Aznap engedete el a rendőrség. Érte mentek. Őt nem találták, de a 30 fős társaság fizetés nélkül akart távozni. Emiatt kezdődött a verekedés, ebbe keveredtek bele a kézilabdások.

Szólj hozzá!