HTML

Balaton

reklám

Címkék

Friss topikok

Linkblog

Vadászat vagy turizmus Somogyban?

2009.01.26. 19:37 theprett

Ősszel Somogy megyében a vadászati érdekekre való tekintettel a túrák lebonyolítására napszaki időkorlátozást vezettek be a hivatalos szervek. Akkor sem értettem a dolgot, de most még kevésbé, miután hozzánk is kezd beszivárogni a dolog.

 

2009. januárjában egyik nap a  reggeli órákban a Rejtek alatti sárga sáv turistajelzésen haladt a túravezetői tanfolyam egyik résztvevője, amikor egy vadász megállította és kérdőre vonta, miért közlekedik azon az úton, vadászati időben. Társunk arra hivatkozott, hogy turistaúton halad, és sehol nincs jelezve, hogy a térségben vadászat folyna. Erre ki lett oktatva, hogy vadászati idényben egyáltalán nem lehet az erdőben tartózkodni.

Akkor az ügynek végül is nem lett folytatása. De  mit szólt volna a vadász, ha megtudja, hogy a közelben még 27 túravezetőjelölt végezte első gyakorlótúráját, nem jelzett turistautakon. Velünk egyidőben pedig 10 tájfutó magyar válogatott versenyző tartott alapozó edzést szerte a terepen.

A hivatalos vadásznaptárból világosan kitűnik, hogy a vadászati idény betartása esetén túrázó szinte egyáltalán nem használhatná az erdőt. Hiszen a róka és a vadkan vadászata egész évben engedélyezett. A törvény ide vonatkozó részéből az is egyértelműen látszik, hogy vadászatra épp a nappali időszakot jelöli meg a törvény, amikor is a túrázó is járja az erdőt. Éjjel csak az előbb említett két vad kilövése engedélyezett. Vagyis se éjjel, se nappal.

De van ami már a  kerékpáros és gyalogos teljesítménytúrázók létét is veszélyezteti.
Mindenesetre a teljesítménytúrázók teljesen fel vannak háborodva, aminek hangot is adnak. Van aki levelet írt a természetvédelmi vezetőnek és a napilapnak, sőt készülődik egy személyes találkozó szervezése a terepen az érintettekkel.

Várjuk a Természetjáró Szövetség  a márciusi teljesítménytúra rendezőjének  véleményét is ez ügyben, mert lépéskényszerben van. Sőt neki kellene egységes, közös képviseletet biztosítani a Bükkben rendezendő valamennyi rendezvény ( teljesítménytúra, verseny, túra, munkatúra, stb.) jegyében, de valamennyi turista testi épsége érdekében is. Menjünk elébe a dolgoknak, amíg nem késő, amíg a kiszorítósdi nem válik teljeskörűvé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balaton24per7.blog.hu/api/trackback/id/tr66904460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása